Billy komt uit het kleine plaatsje Doniphan in Missouri en kan zich van zijn jeugd eigenlijk alleen maar herinneren dat zijn vader en moeder altijd naar country muziek luisterden en dan met name The Grand Ole Opry in Nashville.   Als kind trad Billy op met zijn vader's band in de lokale bars en clubs en toen al wist hij dat hij later beroepsartiest wilde worden. Op de middelbare school vormde hij bandjes en speelde hij muziek van zijn helden zoals Jim Reeves, The Louvin Brothers, Gene Watson, Merle Haggard, Ernest Tubb, Don Williams en vooral George Jones. Aan het eind van de jaren 80 kwamen Billy en zijn vrouw Nancy tot de conclusie dat het in Nashville moest gebeuren. Dus werd er verhuisd. In eerste instantie ging Billy naar Nashville om zelf zanger te worden, maar dat lukte maar moeizaam. Dan maar liedjes schrijven en binnen 3 jaar was het bingo.....George Jones nam Billy's "I Don't Need Your Rockin' Chair" op. Een dikke nummer 1 hit! Daarna werd het relatief gemakkelijk. Sara Evans, Joe Nichols, Doug Stone, Lonestar en Kenny Chesney en talloze anderen kozen Billy's materiaal. Nog beter werd het toen George Jones wederom koos voor een werkstukje van Billy. "Choices"  kreeg zelfs een Grammy nominatie. Radio en TV maakten er dankbaar gebruik van middels commercials.   De ambitie om zelf liedjes op te nemen bleef bestaan om maar te zwijgen over het zelf optreden. Billy tekende met Sony Records, maar voelde zich miskend omdat Sony hem niet wilde opnemen zoals Billy was (en is) nl puur country. Dan maar op een eigen label en inmiddels zijn er op dat label - de naam is MOD (my own damned) RECORDS goed voor 7 schitterende albums. Alleen maar eigen songs, soms alleen geschreven, vaak in samenwerking met anderen.   Billy toert vaak door Europa en opent shows voor supersterren als bv Charley Pride, Don Williams en Marty Stuart, maar is tegenwoordig zelf vaak de ster van de show. Met de klasse band SAVANNAH zet hij elke zaal of festival op z'n kop. 

Op zijn CD `Favorites`is Billy te horen in duet met zijn grote held George Jones. "Choices" werd er nog mooier door!! In 2008 was er een special op de Amerikaanse TV die in Europa is opgenomen. Er werden opnamen gemaakt in Noorwegen en Zwitserland, maar ook in Nieuwkoop. In 2010 verscheen Billy's CD "Bill's Barber Shop".

Recentelijk verscheen zijn nieuwste album “Only One George Jones” uiteraard ook op MOD Records. Op deze CD het duet “Choices” met Billy’s held George Jones. Billy Yates is een natuurlijk talent. Zijn stem en muziek zijn hardcore country. Billy Yates wint altijd en overal......!   Voor gedetailleerde informatie bezoek de website  www.billyyates.com